Når frygten for at fejle overskygger drømmen om at lykkes

Michael Winther-Rasmussen 2

Spørgsmålet er ualmindeligt relevant, hvis du som jeg drages af det, der befinder sig på kanten af og lige uden for comfortzonen, men af uransagelige årsager ind i mellem – måske lige frem ofte – går i baglås, når muligheden for at træde der ud byder sig til.

Fornuften siger, at det netop er ved at bryde ud af sine egne mentalt trygge rammer, at man udvikler sig som menneske. Det er her, der er mulighed for at blive klogere, og det såmænd også her, at der ligger muligheder for at gøre den forskel, der kan bane vejen for nye og interessante muligheder. Hvad enten det så er fagligt eller personligt.

Men det sker snublende, hvis overhovedet, fordi en irrationel og ulogisk frygt sætter ind. Irrationel fordi den er svær at sætte ord på, og ulogisk fordi faren sjældent matcher frygten.

Man vil så gerne tage en chance, kaste sig ud i et nyt projekt, men det bliver ikke til noget, fordi man bliver ramt af en følelse, der måske bedst kan opsummeres som frygten for at fejle. En frygt der sjældent kommer med en konkretiseret pris.

Det store dilemma
Du tør ikke, men ret beset ved du ikke rigtigt hvorfor, og så er det meget svært at forklare sig ud af. Det klassiske spørgsmål fra omgivelserne, der modsat dig kan lukrere på en langt mindre emotionel tilgang til problemet, er: “Hvad har du at tabe?”. Du har ikke et klart svar, men alligevel er det ikke nok til at mane frygten i jorden.

Det sker også for mig. Jeg er intrapreneur og jeg befinder mig faktisk ikke synderligt godt i alt for stramme og velkendte rammer. Jo mere forudsigelighed, jo mere rastløs bliver jeg. Til gengæld er jeg, nøjagtigt som så mange andre, ramt af en frygt og usikkerhed, så snart jeg bevæger mig ud i ukendt farvand. Det er på den ene side voldsomt dragende og motiverende, på den anden side yderst angstfremkaldende.

Det er måske i virkeligheden det største dilemma en intrapreneur har. Man er drevet af lysten til at bygge nyt og man er god til at se nye og utraditionelle løsninger, men man er samtidig langt mere afhængig af trygge rammer og stabilitet end en tilsvarende entrepreneur. Derfor er intrapreneuren ansat i en virksomhed med fast løn og arbejdsopgaver, mens entrepreneuren har det bedst med at starte noget op for sig selv – uden det helt samme behov for at agere med en sikkerhedsline om livet.

Se mig – se hvad jeg kan
Jeg stod selv ansigt til ansigt med frygten, da jeg i efteråret og frem til jul var på efteruddannelse, der blandt andet mundede ud i en langt mere synlig tilstedeværelse i det digitale landskab. Blandt andet med denne blog.

Jeg er, om ikke digital indfødt, så i hvert fald velintegreret indvandrer, så det burde ikke være så vanskeligt. Men det blev det. Alene fordi det handler om rent faktisk at være tilstede som et helt menneske. Sige “se mig” og “se hvad jeg kan” på godt og ondt, fordi udbyttet står mål med investeringen. Jo mere man giver af sig selv, jo mere får man igen. Det handler altså om at stille sig frem med noget, der nærmest kan betegnes som hele pakken.

Det er nemmere sagt end gjort.

Jeg har masser på hjerte, masser af erfaring, specialiseret viden og i øvrigt haft pænt med succes med de ting, som jeg har arbejdet med. Jeg har faktisk også en følelse af, at være både vellidt og respekteret som menneske. Hvad kan gå galt?

Logisk set ikke så meget, og alligevel sad jeg med en galoperende usikkerhed og frygt, der kom bag på mig og stadig gør det. Det tætteste på en forklaring jeg kan komme, er frygten for at blive hovedperson i “Kejserens nye klæder”. En frygt for at stille sig frem, og så blive pillet ned igen, gjort til grin eller – måske endnu værre – blive konfronteret med mine egne fejl og mangler. For de er der jo. Ingen er perfekte.

Ret beset frygt for at fejle.

Det strider direkte mod mit eget mantra om ikke at frygte fejl, fordi det er en del af vejen til at blive klogere. Det har faktisk også været fast del af flere de projekter, som jeg har haft ansvaret for. De har ofte handlet om at starte nyt eller gå nye veje med en udtalt risiko for at træde ved siden af og fejle undervejs. Og netop herigennem rent faktisk endt med iøjnefaldende succes.

Jeg har mødt nøjagtigt samme frygt i fritiden, da der skulle bygges om, og såmænd også, da jeg første gang skulle holde foredrag.

Flere mål giver ro i sindet
Jeg har ingen gylden genvej til at overvinde frygten, men det er faktisk blevet lidt nemmere efter at jeg er blevet bevidst om, at jeg har brug for en form for mental livline eller sikkerhedsnet.

Jeg sikrer mig det ved altid at opsætte mere end ét succeskriterie. Har man kun fokus på det endelige mål, kan afstanden derhen virker afskrækkende i sig selv. Delmål giver flere muligheder for succeser, og det betyder, at vejen ud af de trygge rammer kan ske ét skridt ad gangen.

Jeg supplerer delmålene med et eller flere alternative mål, der ikke er knyttet til det primære mål, men knytter sig til rejsen derhen. Hvad vil jeg gerne lære undervejs? Er der sidegevinster, der kan hentes ind undervejs? Det kan være alt fra udvidet netværk til indsigt i nye digitale værktøjer.

Tidligere har jeg lært mig selv at kigge bagud på de tidspunkter, hvor jeg føler, at jeg har fejlet mest og evalueret mig frem til, hvad jeg lærte af det og altså endte med at få ud af det. En positiv evaluering af noget, der som udgangspunkt kan være hæmmende negativt.

Nu vender jeg det om, og ser om jeg faktisk har potentielle lærepenge eller succeser liggende forude – uanset hvordan det går med det konkrete projekt. Ud over at det er ekstra motiverende, så giver det også langt flere potentielle succes-muligheder og dermed ser det pludselig ikke så farligt ud – derude på den anden side af comfortzonen.

LÆS OGSÅ:

9 tegn på at du er intrapreneur

Kunsten at være en sten i skoen

Derfor arbejder du (også) for meget

Etablering af nye forretningsområder kræver én afgørende ingrediens

 

6 thoughts on “Når frygten for at fejle overskygger drømmen om at lykkes

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s